"Tillsammans" ledord för Regionens nya sjukhus i Kiruna

Tillsammans planerar vi för Regionens nya sjukhus i Kiruna, RNSiK. Det var en av insikterna när verksamhets- och enhetschefer från Region Norrbotten workshoppade på temat Framtidens vård i Kiruna förra veckan.

Daniel Ström, IT/MT-direktör, Region Norrbotten
Daniel Ström, IT/MT-direktör, Region Norrbotten, berättade bland annat om möjligheterna med ny teknik.

Redan i slutet av 2030 kan det nya sjukhuset stå klart i Kiruna – om inga förseningar stöter till. Projektet handlar om att konstruera en ny byggnad utifrån verksamhetens krav på effektiva flöden och verksamhetssamband, och även dess innehåll – vården – behöver hitta nya former.
Ett steg på vägen togs förra veckan när ett 40-tal deltagare slöt upp i Kirunas nuvarande sjukhus. Syftet med dagen, som leddes av Helena Fredriksson Ågren, delprojektledare vård RNSiK med stöd av Åsa Lekvall, huvudprojektledare RNSiK, var att tänka kreativt kring framtidens arbetssätt och teknik samt samverkan. Utgångspunkterna för diskussionerna var minskat resande, digitalisering och öppna vårdformer.

"Värdefullt att samla cheferna"

Talade gjorde Ulrika Sundvist, regiondirektör, Unto Järvirova, projektchef för RNSiK och Daniel Ström, IT/MT-direktör liksom, inför workshoppen, en bildad enhetschefsgrupp som berättade om samverkansformer. På plats befann sig även medlemmar i projektgruppen bakom RNSiK.
Ulrika Sundqvist betonade möjligheterna med det nya sjukhuset:
– Utmaningen är att bygga ett sjukhus som ska tjäna oss under många år. Det gäller att bygga sjukhuset flexibelt så att vi kan anpassa lokalerna utifrån medicinsk och teknisk utveckling samt de behov som finns i framtiden. Därför har det varit värdefullt att samla cheferna från de olika verksamheterna och låta dem fundera över hur vi kan få till flödena och jobba tillsammans på bästa sätt, både på kortare och längre sikt, säger Ulrika Sundqvist.

Arbetade i grupper

Under dagen delades deltagarna in i och arbetade i olika grupper runt framtidens vård, diskussioner som fortsatte under pauserna.
Ines Nilsson, verksamhetschef paramedicin logopeder och dietister, vid Sunderby sjukhus var en av deltagarna.
– Det jag tar med mig från dagen är komplexiteten i att nu planera ett nytt sjukhus som ligger många år bort i framtiden. En del av lösningen är ny teknik, men frågan är var tekniken befinner sig om tio år, säger hon.

Ines Nilsson, verksamhetschef paramedicin logopeder och dietister, vid Sunderby sjukhus var en av deltagarna i workshoppen i Kiruna.

Även Fredrik Kjellberg, verksamhetschef för medicinenheten på Kiruna sjukhus, reflekterade över hur den nya tekniken ska implementeras i framtidens vård.
– Vi måste jobba med framtidens sjukhus i dag. Men samtidigt undrar jag hur innehållet ska se ut, ska det vara exakt som det ser ut i dag eller ska vi göra mer eller mindre, säger han.

Fredrik Kjellberg, verksamhetschef för medicinenheten på Kiruna sjukhus.

På slutet av dagen läste Åsa Lekvall och Helena Fredriksson Ågren upp deltagarnas förväntningar inför dagen, på några av lapparna stod: ”tillsammans”, ”nya idéer” ”få inspiration” och ”skapa relationer”. Och när det var dags att summera stod det klart att dagen varit lyckad.
– Med den här dagen har vi kommit igång och tillsammans tagit ett rejält kliv framåt och skapat dialog för samverkan, gemensamma lösningar och moderna arbetssätt, säger Åsa Lekvall och Helena Fredriksson Ågren.
Under våren fortsätter arbetet med att införliva verksamheternas perspektiv i det nya sjukhusets verksamhet.

Text och foto: Monica Sandberg