Ulrica leder regionens hållbarhetsenhet
Sedan mars i år har Region Norrbotten en hållbarhetsenhet som Ulrica Åström, med långvarig erfarenhet av hållbarhetsfrågor, är chef för. ”Vi har samlat alla hållbarhetsfrågor för att få ett bättre driv och samtidigt bättre möjlighet att stötta verksamheterna, men eftersom det är så pass nytt kan man säga att vi bygger vägen medan vi går den”, säger hon.
Regionens hållbarhetsarbete är kopplat till Agenda 2030, berättar Ulrica Åström, chef för den nya hållbarhetsenheten.
Att arbeta med hållbarhet är inte något nytt för regionen.
– Det har vi gjort i många år, men det har varit utspritt på olika håll i organisationen vilket har inneburit att arbetet har bedrivits enskilt och varit svårt att samordna. Genom att samla frågorna kan vi bygga kompetens på ett annat sätt och vara ett gemensamt stöd till verksamheterna, säger Ulrica Åström.
Agenda 2030
I grunden är regionens hållbarhetsarbete kopplat till Agenda 2030 och FN:s globala mål. På hållbarhetsenheten hanteras allt från kemikalier till barnrätt, jämställdhet och etik, bara för att nämna några frågor.
– Det är många stora områden. Visst kan det tyckas vara långt mellan frågor som rör jämställd och jämlik sjukvård och att minska förbrukning av engångsartiklar – eller att göra hållbara val då vi upphandlar varor och tjänster, men allt hänger ihop. Som region har vi stor påverkan på hållbarhet i och med den typ av verksamhet vi är. Men vi kan också vara en del av lösningen. Hållbar hälso- och sjukvård handlar om att bedriva en jämlik, effektiv vård till rimliga kostnader med minsta möjliga påverkan på miljön.
Sju strateger
Det finns i dag sju strateger på hållbarhetsenheten, som var och en har ansvar för olika sakområden, som framgår av bilden nedan. Helt nytt är att regionen sedan augusti har en miljösamordnare. En tjänst som varit vakant de senaste två åren och där behovet av stöd är stort i verksamheterna.
I många frågor samverkar enheten också med andra verksamheter, till exempel enheten för vårdstöd på hälso-och sjukvårdsavdelningen gällande folkhälsa och HBTQI.
I hjulet framgår vilka sakområden som hållbarhetsenheten fokuserar på.
Viktiga ombud
Enheten samordnar också de ombud som finns inom områdena etik, barnrätt, miljö och kemikalier.
– Våra ombud är oerhört viktiga då de är bärare av frågorna ute i sina respektive verksamheter. De bidrar på så sätt väldigt mycket till arbetet som sker där. Många ombud ser det som en möjlighet att kompetensutveckla sig inom ett intresseområde och känna att man är med och gör skillnad.
Ulrica Åström kommer närmast från Folksam, där hon var chef för den verksamhet som ansvarar för sjukdelen inom bolagets barnförsäkringar. Innan dess har hon bland annat drivit eget företag där hon arbetade med uppdrag inom grupp- och ledarutveckling samt hållbarhetsfrågor med särskild inriktning på social hållbarhet såsom jämställdhet, jämlikhet, bemötande och inkludering.
Hållbarhetsenhetens arbete är en viktig del i arbetet med att vara en attraktiv arbetsgivare, säger Ulrica Åström.
Starkt driv
Hon konstaterar att hon har ett starkt driv för hållbarhetsfrågorna.
– De är en grundförutsättning både för samhället i stort och för oss som arbetsgivare och vårdgivare. För mig är det självklart att vi ska göra det vi kan för att inte belasta kommande generationer med att lämna över en skuld gällande miljöpåverkan, ekonomi och social hållbarhet. För att förhindra det behöver vi arbeta med hållbarhetsfrågorna på de sätt vi kan – visa att vi tar vårt ansvar. Det ser jag som en viktig pusselbit i arbetet med att vara en attraktiv arbetsgivare.
Kroka arm
Hon fortsätter:
– I mycket av det vi gör är redan hållbarhet en del, som exempelvis när det gäller frågor som rör arbetsmiljö, patientsäkerhet och bemötande, men också i hur vi kan göra mer hållbara val när vi upphandlar varor och tjänster. Det finns ett stort engagemang för frågorna i verksamheten.
Hon berättar att utgångspunkten för enheten är samverkan och att vara ett "smörjmedel” som gör det lätt att göra rätt. Det innebär både att arbeta med rutiner och arbetssätt och att vara ute i verksamheterna för att bidra till att det dagliga hållbarhetsarbetet utvecklas.
– Viktigt är att kroka arm och arbeta tillsammans. Vi måste fortsätta bygga på det som redan görs. Ingen kan göra allt – men alla kan göra något, säger Ulrica Åström.
Ulrica Åström vill inte lämna efter en skuld till kommande generationer.
Mycket på gång
Bland kommande aktiviteter inom hållbarhetsområdet för regionen nämner Ulrica Åström ett par större satsningar. Det handlar bland annat om arbete med energieffektivisering, utveckling av regionens återbruk, effektivisering av godstransporter och att se över inköpsprocessen ur ett hållbarhetsperspektiv.
– Vi kommer också att fortsatt ge stöd till och hålla utbildningar inom de delar som handlar om mänskliga rättigheter: barnrätt, jämställdhet och jämlikhet, nationella minoriteter samt urfolket samer. Vi fortsätter också arbetet med folkhälsa, som är oerhört viktigt i förebyggande syfte för att minska befolkningens vårdbehov. Inom etikområdet kommer ett särskilt fokus att ligga på etiska prioriteringar, något som är väldigt efterfrågat inom vården.
Hållbarhetsfrågorna är en grundförutsättning både för samhället i stort och för regionen som arbetsgivare och vårdgivare, konstaterar Ulrica Åström.
Hållbarhetspris
Ulrica berättar också att det finns planer på att återuppta det miljöpris som regionen tidigare har delat ut, men att vidga det till att bli ett hållbarhetspris med inriktning på både ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet. Det är ett sätt att både sporra och synliggöra det arbete som görs.
– Vi prioriterar också att göra besök ute i verksamheterna för att lyfta hållbarhetsfrågorna och öka medvetenheten om vad enheter och medarbetare kan göra där de finns. Det går inte att vänta till 2050 – då har många av oss gått i pension och skulden till efterföljande generationer kommer att ha blivit alltför stor.
Att Region Norrbotten nu fått ett eget kompetenscenter i hållbarhetsfrågor ser Ulrica Åström som ett viktigt beslut.
– Vi var lite grand sist ut jämfört med andra regioner och har en del arbete att göra, men nu är vi i gång och har ett bra utbyte med de andra regionerna.
Text och foto: Jonas Hansson