”Vi ska ha en förmåga att leda i kris och krig och då behöver vi öva”

Om krisen eller kriget kommer är det viktigt att Region Norrbotten har en god beredskap. Det är något som sysselsätter ett flertal personer på säkerhetsenheten, men även i staberna för de särskilda sjukvårdsledningarna och i flera andra delar av organisationen.


Ingela Rönnqvist Marklund, medicinskt ansvarig, Ronny Stenberg, stabschef, samt David Davidsson, beredskapsstrateg och biträdande stabschef, i LSSL Piteå i samband med att staben samlats i samband med vattenproblemet.

Utöver de medarbetare som särskilt arbetar med beredskapsfrågor i regionen finns en regional särskild sjukvårdsledning (RSSL), som kallas in vid regionala krissituationer, liksom fem lokala särskilda sjukvårdsledningar (LSSL), som hanterar kriser i respektive sjukvårdsområden.

För att öka kunskapen och öva ett scenario med en potentiellt krigssituation samlades nyligen LSSL Piteå och LSSL Kalix under två dagar på Hotell Storforsen för att gemensamt vässa sina styrkor.

Förändrad omvärld

För David Davidsson, ny beredskapsstrateg vid sidan av Torbjörn Resin, var konferensen en viktig avstamp i den nya rollen.

– Ja, omvärlden har förändrats på många sätt och vi har ett geografiskt läge som sätter norra Sverige i en särskild sits och gör oss extra utsatta. Då är det viktigt att vi samarbetar. Det har vi alltid gjort, men vi behöver göra det i större utsträckning. Eftersom Kalix och Piteå sjukvårdsområden har många liknande utmaningar kändes det bra att vi kunde göra det här tillsammans, säger han.


David Davidsson är ny i rollen som beredskapsstrateg i regionen sedan den 1 november. Innan dess var han säkerhetssamordnare i södra Norrbotten.

Om det värsta händer

Han pekar på att sjukvården behöver vara beredd om det värsta händer – och det kan även vara i form av en vattenkris som det var på Piteå sjukhus nyligen på grund av ett filterproblem.

– I förlängningen handlar det om att vi ska ha en förmåga att leda i kris och krig och då behöver vi öva. I Storforsen gjorde vi det i samverkan med Försvarsmakten och det handlade mycket om en krigssituation, ett perspektiv vi måste ha med oss.

Sårbarhetsanalys

Ett av de uppdrag David Davidsson varit med och arbetat kring är framtagandet av en risk- och sårbarhetsanalys, RSA, kring hur regionen arbetar med risker och sårbarheter. Den ska fastställas av regionens ledning och när det är gjort kommer den att ingå i en regional RSA som länsstyrelsen tar fram, vilket i sin tur blir en del av Socialstyrelsens nationella RSA.

– Tidigare gjordes RSA inte lika utförligt som nu. Det är en ny modell för hur vi arbetar med det. Vid kris eller krig är det viktigt att samhällsviktiga verksamheter fungerar och har en kontinuitet. Vi behöver vara förberedda på hur vi exempelvis gör om strömmen försvinner eller lokalerna inte går att använda. Vi behöver ha en plan för vår beredskap och vad vi behöver skydda.


Regionens säkerhetschef Per Wågström och beredskapsstrateg Torbjörn Resin på krisövningskonferensen på Hotell Storforsen.

Särskild sjukvårdsledning

David Davidsson har tills nyligen varit stabschef för LSSL Piteå och kommer tills vidare att vara ersättare i den rollen, medan hans efterträdare som säkerhetssamordnare i södra Norrbotten, Ronny Stenberg, tagit över stabschefsrollen.

– Den lokala särskilda sjukvårdsledningen har en viktig funktion vid svåra situationer när det behövs ett stöd i ledning och samordning till den ordinarie linjeorganisationen. Under covid handlade det bland annat om efterföljsamhet av restriktionsregler och en beredskap för hur vi skulle hantera stora personalbortfall. Andra exempel på när LSSL Piteå varit aktiverat är vid IT-störningar, magsjukan bland fotbollsungdomar i Gammelstad och på sistone vattenproblemet.

Han tycker att vattenstörningen hanterades bra och som tur var kunde felet upptäckas och åtgärdas ganska snabbt, men det fanns en farhåga att det skulle ta betydligt längre tid och leda till mycket större påverkan på vårdens verksamhet.

Text: Jonas Hansson
Foto: Jonas Hansson och Eva Marie Svensson


Ronny Stenberg och Magnus Eneslätt, säkerhetssamordnare i Piteås respektive Kalix upptagningsområden tillsammans med Anders Vikenäs, byggprojektledare på Fastigheter i Piteå och stabsmedlem i LSSL Piteå.