Win-win med kikarundersökning på gynmottagningen
Kortare väntetid, patienten slipper sövas och undersökningen går snabbare. Det är resultatet av att kikarundersökningar nu genomförs på gynmottagningen i stället för på centraloperation.
Nu är det möjligt för norrbottniska patienter att få livmodern undersökt och eventuella polyper borttagna på en timme. Direkt efter att undersökningen är klar kan de gå hem – tack vare att undersökningen görs som hysteroskopi (en titthålsundersökning) under lokalbedövning.
Tidigare sövdes patienterna och fick göra undersökningen på centraloperation, men sedan ett och ett halvt år behövs inte det längre.
– Vi kämpade med väntelistor och såg att mycket av vår operationstid gick till hysteroskopier. Samtidigt var det brist på operationspersonal. Vi bestämde oss för att börja göra undersökningarna här på mottagningen istället, säger Julia Bilgeri, specialistläkare.
Jané Dawe, Helena Carré och Julia Bilgeri är några ur teamet som sedan ett och ett halvt år utför hysteroskopier på gynmottagningen på Sunderby sjukhus.
Efter att ha gjort studiebesök i Skellefteå köptes utrustning in och 1 oktober 2022 togs den första patienten emot. Nu undersöks 3-4 patienter på mottagningen varje vecka. Ungefär 75 procent av alla hysteroskopier görs på mottagningen.
– Vi har hunnit göra ungefär 150 stycken sedan start. Tänk, det är 150 patienter som inte har behövt sövas, säger Julia Bilgeri.
Väntetiden för att göra en hysteroskopi har minskat. Just nu står några patienter i kö, men ingen har väntat längre än ungefär en månad.
Här är verktyget som används vid undersökningen. Längst ut på spetsen finns både kamera och en liten ”hyvel” som kan ta bort vävnad.
Jané Dawe är undersköterska med ansvar för planering och bokning av patienter. Hon har koll på väntelistan, planerar in patienterna och ringer upp dem inför undersökningen.
– Det är jätteroligt att prata med patienterna och svara på de frågor som de kan ha inför undersökningen, säger Jané Dawe.
På den dag i veckan som undersökningarna görs jobbar hon ihop med en annan undersköterska. Tillsammans dukar de upp innan och städar efteråt. Tempot har ökat med tiden, nu är framplockning och städ avklarat på tio minuter.
– När vi var på studiebesök i Skellefteå filmade jag hur de gjorde och visade här på avdelningen. Nu går det snabbt och vi har väldigt roligt ihop, säger Jané Dawe.
Kameran förs in via slidan och sedan följer man kanalen upp i livmodern. Patienten är bedövad och känner ingenting.
Vid själva undersökningen går de in med en kamera i livmodern. Något operationshål behöver man inte göra eftersom man kan gå in via slidan. För att det ska bli lättare att se så fylls livmodern med vatten. Sedan kan man se med hjälp av en kamera och också ta bort polyper med ett litet verktyg längst fram.
– Det är en väldigt säker metod där vi skär bort lite i taget. Vi kan ta bort all vävnad som är mjuk på det här sättet, säger Julia Bilgeri.
I den mindre behållaren samlas den vävnad som tas bort. Vätskan som blåser upp livmodern passerar ner i den stora behållaren.
Vätska och vävnad sugs ut och separeras i en särskild behållare. Alla polyper som tas bort skickas sedan för analys på lab. En överväldigande majoritet är godartade, men tas bort ändå eftersom de kan orsaka blödningar.
– Det är väldigt lite som vi tar bort. Livmodern är ju inte så stor och även om man har en stor polyp så är den inte större än ungefär två centimeter, säger Julia Bilgeri.
Förutom att ta bort polyper kan metoden också användas för att ta bort graviditetsrester, tunna ut slemhinna och för att ta ut spiraler som inte kunnat tas ut hos barnmorska. Hysteroskopier används också för att ställa diagnos, det vill säga att man vill titta hur det ser ut inne i livmodern.
Till vänster står maskinen för ultraljudsundersökningar, till höger maskinen som används för hysteroskopier. På skärmen högst upp ser läkaren livmoderns insida.
De flesta patienterna är 40 år och äldre, men hysteroskopier kan också göras på yngre patienter. Då handlar det ofta om fertilitetsutredningar.
– Då går vi in för att titta efter polyper eller sammanväxningar i livmodern, säger Helena Carré, överläkare.
Några hysteroskopier görs fortfarande på centraloperation. Det kan röra sig om patienter som är rädda för undersökningen eller att man behöver ta bort muskelknutor (myom) på livmodern. Nu vill teamet köpa in utrustning för att kunna ta hand om myomen på mottagningen också.
– Det finns gynmottagningar i landet där man gör alla operationer direkt på mottagningen, framfall också. Det skulle vi också vilja göra men i dagsläget är vi för trångbodda, säger Helena Carré.
Text och bilder: Emma Bergström Wuolo