Om du blir sjuk

Om du blir sjuk, skadar dig eller behöver råd om din hälsa vänder du dig i första hand till din hälsocentral.

För sjukvårdsrådgivning kan du också hitta mycket information på 1177.se och telefon 1177.

Nödnummret 112 

Vid allvarlig eller livshotande sjukdom eller skada: ring 112

För att enkelt hitta den den hälsocentral, avdelningar, mottagning eller sjukhus du vill kontakta kan du enkelt söka kontakt uppgifter via Hitta vård sidan.

Hitta vård (norrbotten.se)

Våra vårdenheter

Privatpraktiserande läkare och fysioterapeuter

 

På hälsocentralen finns personal med bred kompetens som tar hand om de vanligaste sjukdomarna, kroniska sjukdomar, en stor del av barns och äldres sjukdomar, psykisk ohälsa och olika skador.

Här får du en första bedömning av dina besvär. Behöver du ytterligare vård får du en remiss till en läkare som är specialist inom sitt område, till exempel en hudläkare, ortoped eller psykiater.

Du kan även kontakta din hälsocentral  genom att logga in via 1177.se

I Digitalen kan du få råd om vård och hjälp att söka rätt vård.

Kontaktuppgifter till våra hälsocentraler hittar du via Hitta vård här på norrbotten.se.

Sök och hitta vård

Hälsocentraler

Digitalen

1177.se e-tjänster

Om du eller en närstående blir sjuk eller skadad på kväll eller helg och behöver komma i kontakt med vården, ring 1177 för sjukvårdsrådgivning.

1177 har öppet dygnet runt och finns på både telefon och webb. Ring 1177 för sjukvårdsrådgivning eller besök 1177.se.

De ger dig råd och tar kontakt med den jourcentral som finns närmast dig i länet, så att du får den hjälp du behöver.

OBS! Vid allvarlig eller livshotande sjukdom eller skada: ring 112

Jourcentralen Luleå

Jourcentralen Boden

Jourcentralen Piteå

 

Vad händer när jag ringer 112?

När larmoperatören svarar får du berätta vad som hänt och svara på några frågor. Larmoperatören gör sedan en bedömning om du är i behov av ambulanssjukvård. Finns inte det behovet blir du hänvisad att själv kontakta 1177 eller någon av regionens vårdinrättningar.

Hur länge får jag vänta?

Beroende hur allvarligt ditt tillstånd är kan det ta olika lång till innan ambulans kommer till dig. I vissa fall sker flera larm samtidigt vilket innebär att väntetiden kan bli längre än normalt. Om ditt tillstånd försämras under väntetiden - ring 112 igen.

Vad händer när ambulansen kommer?

Om ambulans skickas till dig så blir du undersökt och vid behov behandlad av ambulanspersonalen. De gör sedan en bedömning vilken vård som därefter blir bäst för dig. Om du inte behöver fortsatt vård i ambulans till vårdinrättning så blir du hänvisad till annan vårdnivå.

Kostar det något?

Precis som vid besök på en hälsocentral eller akutmottagning får du betala en patientavgift om ambulans skickas till dig. Avgiften faktureras i efterhand och beloppet är enligt den taxa som beslutats i regionen.

Med 1177 e-tjänster kan du se personlig vårdinformation och kontakta vården på ett säkert sätt. Du får också en möjlighet att vara delaktig i din egen vård. 

1177.se e-tjänster

Till 1177 kan du ringa dygnet runt för råd om vård, eller för frågor om vart du ska vända dig i vården.

Du kan också använda webbplatsen 1177.se. Här kan du läsa om sjukdomar, behandlingar, regler och rättigheter eller ställa en anonym fråga och få ett personligt svar. Här kan du också hitta och jämföra vårdmottagningar och använda e-tjänster för att kontakta vården.

1177.se

Hitta vård via 1177.se

Om du är patient eller anhörig kan du få information om läkemedel på 1177.se samt Läkemedelsverkets hemsida. Du kan också kontakta din läkare, sjuksköterska eller fråga apotekspersonal.