Hälsocentral i Region Norrbotten

Laponia hälsocentral

Hos oss finner du olika yrkeskategorier under samma tak. Vi har god kompetens och lång erfarenhet inom olika områden vilket gör att vi kan ge dig ett professionellt omhändertagande och ett gott bemötande med hög kvalitet.

Utöver specialistläkare i allmänmedicin har vi distriktssköterskor, mottagningssköterskor, diabetessköterska, astma-/KOL-sköterska, sjukgymnast, arbetsterapeut och familjehälsa (BHV och MHV), psykolog och fotvård.

Vi kan bistå dig om du vill gå ner i vikt, sluta röka, eller få råd om kost och motion eller alkohol.Gemensam ungdomsmottagning har vi på Centralskolan i Gällivare. I sjukhusets lokaler finns gemensam ljusbehandling.

Hälsocentralen är öppen 8-17. Tidsbeställning och akuta sjukdomsfall, ring kl. 8.00-16.30, telefon: 0970-197 10.

Hos oss får du ett bemötande byggt på respekt, helhetssyn och professionellt kunnande. Med respekt för våra allergiker - kom doftfri!

Vid besök på hälsocentralen

Anmäla dig i alltid först i receptionen, så vi har möjlighet att informera den du ska besöka att du har kommit. Frikort utfärdas när du kommit upp till högkostnadsgränsen som är 1 150 kronor.

 • Öppettider

  Måndag-Fredag 08:00-17:00
 • Telefontider

  Måndag-Fredag 08:00-16:30
 • Växeltelefonnummer

  0970-190 00
 • Telefonnummer

  0970-197 10

Vägbeskrivning

Ligger i anslutning till Gällivare sjukhus, mitt emot huvudentrén. Skyltat med Laponia hälsocentral.

Vid akuta sjukdomsfall vardagar efter kl 17.00 samt under helger ringer du 1177 för råd om vård. 

Dina synpunkter är viktiga för att vi i hälso-, sjuk- och tandvården ska kunna förbättra vården och erbjuda en god kvalitet i ditt möte med oss.

Om du vill lämna synpunkter kan du beskriva vad som fungerat bra, sådant du är missnöjd med eller som du tycker behöver förbättras.

Det olika sätt som finns att lämna synpunkter på hittar du mer om på sidan Klagomål och synpunkter

Lämna in synpunkter via webbaserat formulär

Marita Eriksson

Enhetschef
Växel:
0920-28 40 00

Patrik Olofsson

Fysioterapeut/Enhetschef Rehab
Växel:
0920-28 40 00

Rares Sculeanu

Medicinskt ledningsansvarig, MLA
Växel:
0920-28 40 00

Driftsform: Region

Arbetsterapi är till för dig som drabbats av en skada eller sjukdom och fått svårigheter att klara dina vardagliga sysslor.

Du kan remitteras till arbetsterapeut av din läkare eller annan vårdgivare. Du själv eller anhörig/vårdare kan kontakta arbetsterapeut.

Besök kan ske hos arbetsterapeut på hälsocentralen eller i ditt hem efter överenskommelse. Mottagningsbesök till arbetsterapeut kostar 200 kronor. Avgiften ingår i högkostnadsskyddet.

Arbetsterapeutens åtgärder är inriktade på att bedöma och träna nedsatt förmåga individuellt och/eller i grupp, anpassa omgivningen eller lära in nya sätt att utföra dagliga sysslor. Det kan också innebära att prova ut hjälpmedel och/eller ergonomisk rådgivning. Efter remiss/förfrågan från läkare utför arbetsterapeut bedömning av minnesfunktionen som ett led i en omfattande demensutredning.

Telefon: 0970-198 62, talsvar lämna ett meddelande.

Angelica Lantto

Växel:
0920-28 40 00

All verksamhet är frivillig och vi anpassar oss efter era behov. Vi har tystnadsplikt. Tidsbokning efter överenskommelse, även bokning av gynekologiska hälsokontroller.

Mödrahälsovårdens syfte är att ge blivande föräldrar och deras barn bästa möjliga start i livet. Därför erbjuds de blivande föräldrarna ett medicinskt, psykologiskt och socialt stöd under graviditeten. De flesta besök görs hos barnmorskan som har ett nära samarbete med specialist (gynekolog) distriktsläkare, sjukgymnast och barnhälsovård.

Vi erbjuder preventivmedelsrådgivning, utför gynekologiska hälsokontroller och bassängträning för gravida. Vi erbjuder akupunktur för graviditetsbesvär av sjukgymnast.

Telefontid: mån- fre, kl. 8.00-12.00
Telefon: 0970 - 197 10. Du blir uppringd. 

Ilona Hermet

Barnmorska
Växel:
0920-28 40 00

All verksamhet är frivillig och vi anpassar oss efter era behov. Vi har tystnadsplikt. Tidsbokning efter överenskommelse.

Vi följer familjen från födelsen och fram till dess barnet börjar skolan. Hälsokontrollerna görs av erfaren distriktssköterska. Vårt uppdrag är framförallt förebyggande. Målet är att främja barnets hälsa, trygghet och utveckling.

Vi ger dig stöd i föräldraskapet genom att stärka din tilltro till dig själv som förälder. Vi erbjuder hälsokontroller och vaccinationer enligt nationella riktlinjer.

Läkarbesöket görs av barnläkare. Vi samarbetar med barnhälsopsykolog. Vi erbjuder föräldrautbildning individuellt och i grupp. Vi startar regelbundet nya grupper i spädbarnsmassage, anmälan till barnhälsovården, telefon 0970 - 197 10.

Telefontid måndag - fredag kl. 08.00 - 12.00
Telefon: 0970 - 197 10. Du blir uppringd. 

Marina Nilsson

Barnsjuksköterska
Växel:
0920-28 40 00

Vi arbetar både mot sjukhuset och hälsocentralerna i Gällivare upptagningsområde. Dietisten ger individuell kostbehandling till både barn och vuxna.

Dietister arbetar på samtliga fem sjukhus och inom primärvården.

Dietister har en samlad kompetens om sambandet mellan mat, näring och hälsa. Vi ordinerar individuellt anpassad kostbehandling till barn och vuxna på sjukhusen och hälsocentralerna. 

Dietistmottagningen Gällivare

Allt deltagande hos oss är frivilligt och vi försöker anpassa oss efter era behov. Vi har tystnadsplikt. Tidsbokning efter överenskommelse, även bokning av gynekologisk hälsokontroll. 

Vattengympa

Torsdagar kl.15.00 - 16.00 är varmvattenbassängen bokad för gravida. Bokning hos barnmorska på telefon 197 10 eller via e-tjänst på 1177.se.

Babymassage

Bokning via barnhälsovården på telefon 0970 - 197 10. Nya kurser startar kontinuerligt.

Telefontid måndag-fredag kl. 8.00-12.00
Telefon: 0970-104 66, Du blir uppringd av oss senare under dagen.

Har du smärta i muskler, nerver, leder och rygg? Eller har du på grund av sjukdom problem att röra dig? Behöver du hjälp med träning?

Kontakt

För rådgivning och tidsbokning, ring telefon 0970-197 10 och välj att bli uppringd av sjukgymnastiken.

Mottagning

Våra fysioterapeuter/sjukgymnaster har mångårig klinisk erfarenhet och utbildning i att förebygga, behandla och göra grundliga undersökningar av rygg, leder, muskler, och nerver. Behandlingen baseras på individens förutsättningar och kan vara smärtlindrande, rörelseökande eller stabiliserande. Metoder som används är specifikt anpassad träning, ledmobilisering, manipulation, avspänning, tejpning, mjukdelsbehandling av muskler och fascia samt behandling av det perifera nervsystemet.

Bassängträning

Vi erbjuder träning i varmvattenbassäng för våra listade patienter. Individuellt utformade träningsprogram. Tisdagar kl. 15.00-16.00  och torsdagar kl. 10.30-11.30.

Gruppträning för gravida torsdagar kl. 15.00-16.00.

Artrosskola och smärtskola

Vi erbjuder artrosskola och smärtskola för våra listade patienter. Grupper startas upp regelbundet.

Patrik Olofsson

Fysioterapeut/Enhetschef Rehab
Växel:
0920-28 40 00

Henrik Tideryd

Fysioterapeut
Växel:
0920-28 40 00

Josefine Nordlund

Fysioterapeut
Växel:
0920-28 40 00

Medicinsk fotsjukvård för diabetespatienter sker hos fotterapeut på sjukhuset.

Fotterapeuten tar hand om den medicinska fotsjukvården för diabetespatienter. Du som patient får remiss till fotterapeuten på sjukhuset från din läkare och/eller diabetessköterska på Laponia hälsocentral.

Det är viktigt att formuläret är komplett ifyllt för att vi ska kunna göra en korrekt bedömning och ordination.

Fyll i formuläret fullständigt och lämna sedan in det i receptionen på Laponia hälsocentral.

Tänk på att ta kontakt med oss för eventuellt resevaccinationsskydd i god tid innan din resa.
Vaccinationsärenden behandlas på onsdagar. Du blir kontaktad av oss telefonledes när vi behandlat ditt ärende.

Vaccinationsformulär (pdf)

Dokkas

Det här kan vi hjälpa dig med:

 • Ta prov
 • Kontrollera blodtryck
 • Lägga om sår
 • Ta bort stygn
 • Spola öronen

Plats

Emmaskolan

Dag och tid

Onsdagar ojämna veckor, kl. 13-15

Puoltikasvaara

Det här kan vi hjälpa dig med:

 • Ta prov
 • Kontrollera blodtryck
 • Lägga om sår
 • Ta bort stygn
 • Spola öronen
 • Injektioner

Plats

Poultikasvaaraskolan, ingång vid hemtjänsten

Dag och tid

Torsdagar, kl. 9-11 

Har du sår som är i behov av bedömning, omläggning eller vidare handläggning? Behöver du hjälp för att ta dina ordinerade injektioner? Har du blivit ombedd att prova ditt blodtryck eller av annan anledning vill få det kontrollerat? Kontakta oss.

Vi som arbetar är legitimerade sjuksköterskor med specialistutbildning inom öppen hälso- och sjukvård, vi har kompetens och erfarenhet att möta dig som patient i olika skeden i livet.

Vi har ett nära samarbete med distriktsläkarna på hälsocentralen för att du ska få den bästa vården. Här på Laponia hälsocentral arbetar vi ofta i team, arbetsterapeut, kurator, läkare, sjukgymnast för att du som patient ska få bästa möjliga hjälp med dina problem.

Besöket kostar 300 kr och ingår i högkostnadsskyddet

Kontakt

Telefon: 0970-197 10. Vi har ett uppringningssystem, du blir uppringd av oss senare.

Telefontid: Måndag-fredag, kl. 8.00-17.00

Team 1:
Jaana Johansson
Vilhelmina Lidström

Team 2
:
Maria Jakobsson
Rebecka Wennberg

Team 3:
Helena Larsson
Jenny Suorra

Team 4:
Patrik Svalkvist
Anna Olausson

Diabetessköterska
Britt-Inger Backman

Bokning och ombokning av provtagningstid

Du som patient bokar/ombokar din provtid på telefon 0970-197 10.
Om du har mobilt bank-id kan också av/omboka din tid via våra e-tjänster på 1177.se

Vi lämnar ut diabeteshjälpmedel vid uppvisande av hjälpmedelskortet från diabetessköterska. Vi utför ordinerat EKG, öronspolning, audiometri, spirometri och assisterar våra läkare.

Kontakt

Telefon: 0970 - 197 18

Hos oss finner du olika yrkeskategorier under samma tak. Vi har god kompetens och lång erfarenhet inom olika områden vilket gör att vi kan ge dig ett professionellt omhändertagande och ett gott bemötande med hög kvalitet.

Utöver specialistläkare i allmänmedicin har vi distriktssköterskor, mottagningssköterskor, diabetessköterska, astma-/KOL-sköterska, sjukgymnast, arbetsterapeut och familjehälsa (BHV och MHV), psykolog och fotvård.

Vi kan bistå dig om du vill gå ner i vikt, sluta röka, eller få råd om kost och motion eller alkohol.Gemensam ungdomsmottagning har vi på Centralskolan i Gällivare. I sjukhusets lokaler finns gemensam ljusbehandling.

Välj oss

 • Rares Sculeanu

  Medicinskt ledningsansvarig, MLA
 • Roxana Ioana Sculeanu

  Specialist allmänmedicin
 • Maria Rytterlöv

  Specialist allmänmedicin
 • Agnes Lindbo

  Hemsjukvård/geriatrik
 • Christoffer Backlund

  ST-läkare
 • Indre Rackauskaite

  ST-läkare
 • Evaline Jonsson

  AT-läkare

 • Vilhelmina Lidström

  Sjuksköterska
 • Rebecka Wennberg

  Sjuksköterska

 • Florence Kaneza

 • Anna Stålnacke

  Läkarsekreterare
 • Rebeca Hjerpe

  Läkarsekreterare
 • Jennifer Eriksson

  Reception

Dina synpunkter är viktiga för att vi i hälso-, sjuk- och tandvården ska kunna förbättra vården och erbjuda en god kvalitet i ditt möte med oss.

Om du vill lämna synpunkter kan du beskriva vad som fungerat bra, sådant du är missnöjd med eller som du tycker behöver förbättras.

Det olika sätt som finns att lämna synpunkter på hittar du mer om på sidan Klagomål och synpunkter

Lämna in synpunkter via webbaserat formulär

Du kan hitta alla lediga tjänster under lediga jobb. Hittar du ingen tjänst är du välkommen att skicka in en spontanansökan.

Lediga jobb - spontanansökan