Ungdomsmottagningen Gällivare vårdenhet

Ungdomsmottagningen är öppen för alla mellan 13 och 25 år. Om du har fyllt 26 år vänder du dig istället till barnmorskemottagningen på din hälsocentral. Har du frågor och funderingar kring sex och samlevnad, kropp och själ, preventivmedel, könssjukdomar och graviditet? Eller behöver du någon att prata med? Här finns barnmorska, läkare, kurator och undersköterska. Besöken hos oss är kostnadsfria och vi har tystnadsplikt.

Välkommen till oss!

Drop-in

Drop in-mottagning är öppen på tisdagar kl. 13.00-16.00.

Hit är du välkommen om du behöver testa dig för sexuellt överförbara infektioner tex. klamydia, hämta kondomer, ta ett graviditetstest, få ett dagen efter-piller, förnya recept på p-piller, ta blodtryck inför digitalt besök eller för tidsbokning.

Kontakt

 • Ring på telefonnummer: 0970-19086, då kommer ni till vår telefonsvarare (öppen dygnet runt). Uppge namn och telefonnummer så ringer vi upp så fort vi kan. Obs! Vi ringer upp från ett 0920-nummer.
 • Via appen ”Ung i Norr” som du laddar hem via App store eller Google play, där kan du skicka meddelande eller boka ett digitalt besök.
 • Besök oss på mottagningen.

Emma Kuoljok
Barnmorska
emma.kuoljok@norrbotten.se

Ingvor Ärleborg
Undersköterska
ingvor.arleborg@norrbotten.se

Lisa Andersson
Läkare

Inger Jysky Nordin
Kurator

Besöksadress
Ungdomsmottagningen
Källgatan 14
982 82 GÄLLIVARE

Hit vänder du dig när du har fyllt 26 år

När du fyllt 26 år är du välkommen att kontakta den hälsocentral du tillhör för rådgivning, provtagning med mera.

Telefon till barnmorska

Laponia Hälsocentral
Telefon: 0970-197 10

Gällivare hälsocentral
Telefon: 0970-668 99

 • Telefontider

  Tisdag 13:00-16:00
  Fredag 08:00-14:00
  Måndag-Torsdag 08:00-16:00
 • Växeltelefonnummer

  0970-190 00
 • Telefonnummer

  0970-190 86
 • Besökstider

  Tisdag 13:00-16:00
  Fredag 08:00-14:00
  Måndag-Torsdag 08:00-16:00

Vägbeskrivning

Vi finns i gamla Centralskolan mitt i Gällivare centrum, mitt emot Coop

Inre vägbeskrivning

En trappa upp i Centralskolan, d v s tegelbyggnaden vid Norrskensgallerian och gymnasieskolan, ingång genom dörren på långsidan.

Dina synpunkter är viktiga för att vi i hälso-, sjuk- och tandvården ska kunna förbättra vården och erbjuda en god kvalitet i ditt möte med oss.

Om du vill lämna synpunkter kan du beskriva vad som fungerat bra, sådant du är missnöjd med eller som du tycker behöver förbättras.

Det olika sätt som finns att lämna synpunkter på hittar du mer om på sidan Klagomål och synpunkter

Lämna in synpunkter via webbaserat formulär

Driftsform: Region

Ungdomar och unga vuxna till och med 25 år får så kallat akut p-piller, kostnadsfritt på länets ungdomsmottagningar, jourcentraler samt mödravårdscentraler.

Akut p-piller (1177.se)

Om du tror att du har en sexuellt överförd infektion kan du kontakta din ungdomsmottagning eller hälsocentral för provtagning. Provtagning och behandling är kostnadsfri.

Jourhavande kompis är en chattjour för barn och unga upp till 25 år som drivs av Röda Korsets Ungdomsförbund. Oavsett vem du är eller var du befinner dig så kan du chatta med oss. Hos oss är du anonym och de som svarar i chatten är också det. Vi är inga psykologer eller experter, bara andra unga människor som finns här för dig när du behöver det.

Jourhavande kompis

Inom Region Norrbotten är preventivmedel  kostnadsfria för alla under 26 år.

I samband med rådgivning för ungdomar under 26 år på ungdomsmottagningar eller motsvarande är kondomer gratis inom Region Norrbotten .

Läs mer om preventivmedel och hur de påverkar kroppen på 1177.se

Preventivmedel på 1177.se

Innan du besöker oss för preventivmedelsrådgivning rekommenderar vi att du ser denna film, som i första hand vänder sig till tjejer.

Sned? Slak? Prickar? Lukt? Trång förhud? Svårt att få stånd? Kort sträng? Frågor om storleken? Det finns många frågor och funderingar kring snoppar.

Killars underliv - umo.se

Ung i Norr är din digitala ungdomsmottagning. Här kan du få kontakt med ungdomsmottagningens personal via video direkt i din mobil. Ingen fråga är för liten eller oviktig.

Boka tid för videosamtal eller skicka meddelande till barnmorska, kurator och vägledare för unga män via vår app Ung i Norr.

Du får svar inom 1-2 arbetsdagar. Ladda hem appen i din telefon. 

AppStore    Play Butik

Med appen Ung i Norr kan du som är 12 till 25 år prata med personal på ungdomsmottagningen via videosamtal var du än är. Du kan till exempel ställa frågor om din hälsa, preventivmedel, abort, könssjukdomar, alkohol och droger.

För att logga in och boka tid via appen behöver du BankID eller Freja eID. Läs på din banks hemsida om hur du gör för att skaffa ett BankID. Du kan även använda Freja eID för att identifiera dig i vår app. Freja eID laddar du ned som app och registrerar själv med din vanliga legitimation.

Besöket vid den digitala ungdomsmottagningen är kostnadsfritt och sker med tystnadsplikt. Välj gärna en lugn plats med bra belysning och använd headset för bästa ljud när du genomför ditt videosamtal. Tänk på att din internetuppkoppling behöver vara stabil för att videosamtalet ska kunna genomföras på bästa sätt.

HPV (humant papillomvirus) är ett mycket vanligt virus som finns i fler än hundra olika typer. Det finns vacciner som skyddar mot två typer av cancerframkallande HPV. De typerna av HPV orsakar de flesta fallen av livmoderhalscancer. För att vaccinet ska ha bäst effekt, ska man helst vaccinera sig innan man har haft sexuella kontakter med någon annan. Men det är bra att vaccinera sig även om man har haft sex. Man behöver ju inte ha blivit smittad av HPV. Och om man skulle ha blivit smittad av en virustyp, så får man ändå skydd mot de andra typerna som vaccinet skyddar emot.

Även om man är vaccinerad mot HPV ska man fortsätta att gå på de cellprovskontroller man blir kallad till.

Ta kontakt med din hälsocentral om du vill vaccinera dig.

HPV-vaccination i Norrbotten
Vaccination mot HPV och livmoderhalscancer (1177.se)

Ungdomsmottagningen är till för alla som är 13-25 år.

Alla besök är gratis och vi har tystnadsplikt, det betyder bland annat att vi inte får berätta för föräldrar eller andra att du har varit hos oss.

Däremot har alla på mottagningen anmälningsplikt om vi bedömer att du är i fara eller utsätts för fara.

Du kan nå oss på telefon 0970-190 86 hela dagen, om vi är upptagna så slår telefonsvararen på, uppge då ditt namn och telefonnummer så ringer vi upp så fort vi kan. 

Obs! Vi ringer från ett 0920-nummer.

UMO.se - om sex, hälsa och relationer

UMO är en webbplats för alla som är mellan 13 och 25 år. På UMO.se kan du få kunskap om kroppen, sex, relationer, psykisk hälsa, alkohol och droger, självkänsla och mycket annat.

Följ oss gärna på Instagram: ungdomsmottagningengallivare

Öppettider

Måndag - torsdag 8.00-16.00.
Fredag 8.00-14.00

Dina synpunkter är viktiga för att vi i hälso-, sjuk- och tandvården ska kunna förbättra vården och erbjuda en god kvalitet i ditt möte med oss.

Om du vill lämna synpunkter kan du beskriva vad som fungerat bra, sådant du är missnöjd med eller som du tycker behöver förbättras.

Det olika sätt som finns att lämna synpunkter på hittar du mer om på sidan Klagomål och synpunkter

Lämna in synpunkter via webbaserat formulär

Du kan hitta alla lediga tjänster under lediga jobb. Hittar du ingen tjänst är du välkommen att skicka in en spontanansökan.

Lediga jobb - spontanansökan