Ungdomsmottagningen Kiruna

Ungdomsmottagningen finns på plan 5 på Kiruna Sjukhus. Ingång finns på baksidan utav sjukhuset mot Hjalmar Lundbohms skolan.

Ungdomsmottagningen är öppen för killar och tjejer upp till 25 år. Du kan kontakta oss, barnmorskor, kurator eller läkare, om du:

  • Vill prata med någon vuxen om något som är viktigt för dig, till exempel, sex, relationer, självförtroende med mera.
  • Vill ha hjälp med preventivmedel eller har frågor om preventivmedel.
  • Har frågor om din hälsa, kroppen eller själen.
  • Är orolig för graviditeten eller könssjukdomar.
  • Känner oro för någon i din närhet.

Vi delar ut dagen efter-piller (akutpiller) gratis. Finns också att köpa receptfritt på apoteket för 145 kronor.

Kondomer får du gratis hos oss.

Vi tar emot skolklassbesök.

Vi har telefonsvar dygnet runt. Vi ringer upp vi ringer upp vardagar kl.08-16

Öppettider på mottagningen är måndag-torsdag kl.08-16 och fredagar 08-15.

E-post: kiruna_ungdomsmottagning@norrbotten.se
På grund av patientsäkerheten kan du bara använda vår e-post för att boka tid. Vi hanterar inte några ärenden den vägen.

Avbokning

Om du inte kan komma på ditt bokade besök är det viktigt att du bokar av tiden, helst dagen innan. Ring 0980-734 44.

Vart vänder jag mig när jag fyllt 26 år?

När du fyllt 26 år är du välkommen att kontakta den hälsocentral du tillhör för rådgivning, provtagning med mera.

Kiruna hälsocentral
Telefon: 0980-732 30

Norrskenets hälsocentral
Telefon: 0981-323 30   

  • Öppettider

    Måndag-Fredag 08:00-17:00
  • Telefontider

    Måndag-Torsdag 08:00-16:00
    Fredag 08:00-15:00
  • Växeltelefonnummer

    0980-730 00
  • Telefonnummer

    0980-734 44

Vägbeskrivning

Vi finns på sjukhuset med egen ingång från baksidan, vid ambulansintaget, plan 5.

Dina synpunkter är viktiga för att vi i hälso-, sjuk- och tandvården ska kunna förbättra vården och erbjuda en god kvalitet i ditt möte med oss.

Om du vill lämna synpunkter kan du beskriva vad som fungerat bra, sådant du är missnöjd med eller som du tycker behöver förbättras.

Det olika sätt som finns att lämna synpunkter på hittar du mer om på sidan Klagomål och synpunkter

Lämna in synpunkter via webbaserat formulär

Driftsform: Region

Ungdomar och unga vuxna till och med 25 år får så kallat akut p-piller, kostnadsfritt på länets ungdomsmottagningar, jourcentraler samt mödravårdscentraler.

Akut p-piller (1177.se)

Om du tror att du har en sexuellt överförd infektion kan du kontakta din ungdomsmottagning eller hälsocentral för provtagning. Provtagning och behandling är kostnadsfri.

Jourhavande kompis är en chattjour för barn och unga upp till 25 år som drivs av Röda Korsets Ungdomsförbund. Oavsett vem du är eller var du befinner dig så kan du chatta med oss. Hos oss är du anonym och de som svarar i chatten är också det. Vi är inga psykologer eller experter, bara andra unga människor som finns här för dig när du behöver det.

Jourhavande kompis

Inom Region Norrbotten är preventivmedel  kostnadsfria för alla under 26 år.

I samband med rådgivning för ungdomar under 26 år på ungdomsmottagningar eller motsvarande är kondomer gratis inom Region Norrbotten .

Läs mer om preventivmedel och hur de påverkar kroppen på 1177.se

Preventivmedel på 1177.se

Innan du besöker oss för preventivmedelsrådgivning rekommenderar vi att du ser denna film, som i första hand vänder sig till tjejer.

Sned? Slak? Prickar? Lukt? Trång förhud? Svårt att få stånd? Kort sträng? Frågor om storleken? Det finns många frågor och funderingar kring snoppar.

Killars underliv - umo.se

Ung i Norr är din digitala ungdomsmottagning. Här kan du få kontakt med ungdomsmottagningens personal via video direkt i din mobil. Ingen fråga är för liten eller oviktig.

Boka tid för videosamtal eller skicka meddelande till barnmorska, kurator och vägledare för unga män via vår app Ung i Norr.

Du får svar inom 1-2 arbetsdagar. Ladda hem appen i din telefon. 

AppStore    Play Butik

Med appen Ung i Norr kan du som är 12 till 25 år prata med personal på ungdomsmottagningen via videosamtal var du än är. Du kan till exempel ställa frågor om din hälsa, preventivmedel, abort, könssjukdomar, alkohol och droger.

För att logga in och boka tid via appen behöver du BankID eller Freja eID. Läs på din banks hemsida om hur du gör för att skaffa ett BankID. Du kan även använda Freja eID för att identifiera dig i vår app. Freja eID laddar du ned som app och registrerar själv med din vanliga legitimation.

Besöket vid den digitala ungdomsmottagningen är kostnadsfritt och sker med tystnadsplikt. Välj gärna en lugn plats med bra belysning och använd headset för bästa ljud när du genomför ditt videosamtal. Tänk på att din internetuppkoppling behöver vara stabil för att videosamtalet ska kunna genomföras på bästa sätt.

HPV (humant papillomvirus) är ett mycket vanligt virus som finns i fler än hundra olika typer. Det finns vacciner som skyddar mot två typer av cancerframkallande HPV. De typerna av HPV orsakar de flesta fallen av livmoderhalscancer. För att vaccinet ska ha bäst effekt, ska man helst vaccinera sig innan man har haft sexuella kontakter med någon annan. Men det är bra att vaccinera sig även om man har haft sex. Man behöver ju inte ha blivit smittad av HPV. Och om man skulle ha blivit smittad av en virustyp, så får man ändå skydd mot de andra typerna som vaccinet skyddar emot.

Även om man är vaccinerad mot HPV ska man fortsätta att gå på de cellprovskontroller man blir kallad till.

Ta kontakt med din hälsocentral om du vill vaccinera dig.

HPV-vaccination i Norrbotten
Vaccination mot HPV och livmoderhalscancer (1177.se)

Det finns tillfällen då man behöver tala med någon som man inte träffar i vanliga fall. Det kan handla om sex och samlevnad, relationer eller att vara orolig och ledsen över något. Du kan ta kontakt med ungdomsmottagningen för samtal om till exempel:

  • Sexualitet
  • Graviditet
  • Droger
  • Matvanor
  • Självförtroende/självkänsla
  • Att må bra
  • Att vara lugn och trygg
  • Att finna styrkor/förmågor
  • Att bygga goda relationer
  • Att göra bra val

Vi har tystnadsplikt och de flesta besök hos oss är gratis. Vi tar emot ungdomar upp till och med 25 år och när du har fyllt 26 vänder du dig istället till din hälsocentral.

Ungdomsmottagningen är för alla ungdomar som i något sammanhang behöver råd och stöd av en vuxen. Det kan handla om oro, deppighet och ensamhet, funderingar över kroppsliga åkommor som menssmärtor och acne, kärleksbekymmer, graviditetstester, dagen-efter-piller, behov av preventivmedel eller provtagning av sexuellt överförbara infektioner. Ungdomsmottagningen delar även ut gratis kondomer och dagen efter-piller (akutpiller).

Ungdomsmottagningen finns på plan 5 på Kiruna Sjukhus. Ingång finns på baksidan utav sjukhuset mot Hjalmar Lundbohms skolan.

Dina synpunkter är viktiga för att vi i hälso-, sjuk- och tandvården ska kunna förbättra vården och erbjuda en god kvalitet i ditt möte med oss.

Om du vill lämna synpunkter kan du beskriva vad som fungerat bra, sådant du är missnöjd med eller som du tycker behöver förbättras.

Det olika sätt som finns att lämna synpunkter på hittar du mer om på sidan Klagomål och synpunkter

Lämna in synpunkter via webbaserat formulär

Du kan hitta alla lediga tjänster under lediga jobb. Hittar du ingen tjänst är du välkommen att skicka in en spontanansökan.

Lediga jobb - spontanansökan