Let's gå, trampa på
Barn rör sig allt mindre i vardagen och det är inte bra. Förut cyklade eller gick barnen till skolan. Idag blir de ofta skjutsade eller åker elsparkcykel eller A-traktor. Kampanjen "Lets gå – trampa på" syftar till att skapa ett mer aktivt Norrbotten. Att fler ska välja att cykla och gå dit de ska framför att ta bilen.
För ett mer aktivt Norrbotten
Aktiva transporter är en god idé genom hela livet - för både soffpotatisar och hurtbullar. Det är ett enkelt sätt att ”riva av” motionen för de som inte gillar att träna, och ett hälsosamt och lågintensivt komplement för de som tycker om att göra det.
På 70-talet gick eller cyklade 90 procent av eleverna till skolan i Sverige. I dag är motsvarande siffra för norrbottniska elever 50 procent - under barmarkssäsongen. Under vintern minskar siffran till 35 procent.
Ökad vardagsmotion är en viktig del för att nå de rekommenderade 60 minuter av rörelse per dag. Bara en tredjedel av Norrbottens fjärdeklassare rör sig tillräckligt och siffran försämras med stigande ålder. I årskurs sju är det 73 procent som inte når målet och i gymnasiet 79 procent.
Sedan 2022 rekommenderas barn och föräldrar att gå och cykla dit de ska där det går, året om, helt eller del av väg. I början tillsammans men så småningom kan barnet gå själv när vuxna och barn tycker det fungerar utifrån barnets förmåga och trafikmiljö.
I slutändan är det alltid målsman som har ansvar och bestämmer på vilket sätt färden ska företas. Kampanjen syftar till att peppa, informera och inspirera till aktiva transporter. Kampanjen har genomförts sedan 2019 och är ett samarbete mellan Region Norrbotten, Luleå tekniska universitet och kommuner i Norrbotten.
Lets gå – trampa på Norrbotten!
Tävling och bus
Besvara nio frågor om rörelse och hälsa och få en aktivitetskalender som underlättar mer hälsosamma val i fyra veckor. Frågorna besvaras anonymt.
Den som önskar kan avsluta övningen med att lämna sin e-postadress och är då med och tävlar om 2500 kr till en cykel. Sista tävlingsdatum är 9 oktober 2024. En tävlande per e-postadress. Vinnaren meddelas via registrerad e-postadress. Pengarna betalas ut till målsman.
Länk till tävlingsformulär
E-postadressen raderas efter att en vinnare har utsetts.
Hantering av personuppgifter - Region Norrbotten
Utrusta cykeln med en kartongbit för ett häftigt ljud när du cyklar! Instruktioner finns i räserkitet.
Räserkit (A4, pdf)
Att rörelse är bra för hälsan är att sparka in vidöppna dörrar men visste du att regelbunden fysisk aktivitet är lite som en skyddsdräkt för att behålla hälsan?
Att den förstärker vår förmågan att möta de psykiska och fysiska påfrestningar som livet består av?
För de som drabbats av ohälsa är det också ett verktyg för att återfå hälsa. Som en medicin utan biverkningar!
Visste du att regelbunden aktivitet har lika god effekt som antidepressiva läkemedel och kognitiv beteendeterapi (KBT) vid lindrig till måttlig depression?
Folkhälsomyndighetens rekommendation (6-17 år) är att röra sig i minst 60 minuter/dag.
För yngre barn uppnås det naturligt genom att leka, springa och hoppa och för de lite äldre som en del i planerad motion och idrott i skolan eller på fritiden.
Små barn (1-5 år) mår bra av att röra på sig, på olika sätt, flera gånger om dagen. Exempelvis genom spontan lek, utevistelse och utforskande av olika miljöer. All rörelse är viktigt och hellre lite än inget.
Goda vanor från barnsben har stor inverkan på hur man tar hand om sin hälsa senare i livet.
År 2022 kom en nationell rekommendation om att välja aktiva skoltransporter. Bakom rekommendationen står bland annat:
- Folkhälsomyndigheten
- Generation Pep
- Naturvårdsverket
- Regeringens kommitté för ökad fysisk aktivitet
- Specialpedagogiska skolmyndigheten
- Statens väg- och transportforskningsinstitut
- Trafikanalys
- Trafikverket
Om du är nyfiken att veta mer om kampanjen Let's gå, trampa på så finns ytterligare information på vår vårdgivarwebb.
För dig som lärare i skolan och som kommunens kontaktperson hittar du information på vår vårdgivarwebb.