Åsa och Lisette stöttar verksamheten i införandet av Cosmic

För att förbereda införandet av det nya vårdinformationsstödet Cosmic finns flera delprojekt i Region Norrbotten. För ett tag sedan startades ytterligare ett med inriktning på verksamhet och utbildning. Åsa Vestman har huvudansvaret för utbildningsdelen, medan Lisette Sällström hanterar det övergripande. Nu inleds en intensiv fas med ett år kvar tills det är dags att ”go live”.

Åsa Vestman och Lisette Sällström

Båda är rutinerade inom projektledning sedan tidigare och nu står de inför den kanske största utmaningen de varit med om.

– Vi täcker upp för varandra och har hjälp av övriga medarbetare i Cosmicprojektet. Vi har tillsammans med alla chefer inom vården en viktig roll i att entusiasmera medarbetarna för att införandet ska gå så bra som möjligt. För varje division finns också en införandeledare som kommer att leda arbetet med verksamhetsstöd. Det finns också ett 30-tal utbildare och cirka 200 coacher.

Vilka är då dessa två delprojektledare?

Lisette Sällström:

– Jag började jobba som sjuksköterska 1993, mestadels inom akutsjukvården. Sedan 2014 har jag jobbat som projektledare för bland annat det första införandet av Vårdnära service, mobil incheckning och betalning, förändringarna inom mammografin och införandet av centralkassor. Just nu är jag förutom Cosmic-införandet också projektledare för återtagandet av patologin.


Åsa Vestman och Lisette Sällström är gemensamma delprojektledare för införandet av Cosmic i Region Norrbotten.

Lever och andas Cosmic

Att tacka ja till att bli delprojektledare för Verksamhetens införande av Cosmic var inte svårt.

– Det känns jättekul att få vara med och stötta verksamheten. Jag tackade ja direkt. Det är en jättehäftig utmaning. Visst är det mycket att göra och jag ligger ibland vaken på nätterna och funderar på vad som är nästa steg. Jag lever och andas Cosmic just nu. Samtidigt försöker jag stänga av jobbet när jag är ledig, tränar eller vistas i stugan på Sandön.

Åsa Vestman:

– Jag har ingen vårdbakgrund, men har jobbat sedan 2007 i regionen, varav tio år med projektledning och verksamhetsutveckling på Länsteknik. Jag har också jobbat på IT/MT-avdelningen och före detta projektkontoret. Några av de projekt jag varit involverad i är införandet av Digitalen, Vård i norr, Stratsys och lagerhanteringssystemet VMS.

Även Åsa Vestman gillar att träna och ”vara ute i friska luften”. Hon gillar särskilt att åka långfärdsskridskor och kajak.

Om sitt jobb som delprojektledare säger hon:

– Jag tycker att det är jätteroligt. Det är en häftig resa att vara med på även om det från och till kan vara skumpigt. Det finns inget stort systembyte som går helt friktionsfritt.


Det är viktigt att organisationen riggar för förändringen, säger Åsa Vestman och Lisette Sällström.

Stöttar divisionerna

Det ligger en stor utbildningsinsats bakom införandet av Cosmic, där cirka 30 utbildare har utbildats och drygt 200 coacher ska utbildas i höst. Därefter ska närmare 6 000 slutanvändare  utbildas innan införandet i maj 2024.

– Vårdens medarbetare behöver vara beredda på nya arbetssätt och att det är en inkörningsperiod. Jag brukar jämföra det med att köra bil. Bara för att man har fått körkort i handen betyder det inte att man är en bra bilförare, säger Åsa Vestman.

Lisette Sällström fyller i:

– Det som är speciellt med Cosmic är att så många ska lära sig något nytt samtidigt. Om man inte i förväg riggar för det i organisationen kommer det att bli kämpigt.

"Vad bra det här blev"

Åsa Vestman tar ännu en av sina liknelser:

– Vi serverar en jäkligt bra tillagad maträtt, men man måste äta den själv … Har man bara ett öppet sinne och är positiv till förändringen så kommer man att kunna jobba mer effektivt framöver.

Lisette Sällström nickar instämmande:

– Ett tag efter införandet kommer de flesta att säga ”vad bra det här blev”.

Text och foto: Jonas Hansson