Allt fler digitala besök på hälsocentralen
Min vård Norrbotten är en app som Region Norrbotten har skapat för att öka de digitala besöken och göra det smidigare för patienterna.
– När norrbottningarna använder appar från privata vårdbolag, som exempelvis Kry, hamnar kostnaden på Region Norrbotten och det blir dyrt för oss. Vi har skapat vår egen digitala plattform för att bli lika bra, om inte bättre än de privata, säger Kristina Renkvist, chef för Stadsvikens hälsocentral.
Ett försök med digitala besök startades redan före pandemin, men i oktober ifjol drog det i gång på allvar. Appen, eller applikationen, går att ladda ner i mobiltelefonen eller på surfplattan och sedan loggar man in med digitalt bank-id.
– När du loggar in styrs du mot den hälsocentral som du är listad på.
Stadsvikens hälsocentral har marknadsfört tjänsten via sina sociala medier, på skärmen i väntrummet och i telefonsamtal med patienterna och ligger i topp i länet med antalet digitala besök.
– Vi jobbar brett med digitala besök men vi är ju också en av länets största hälsocentraler med många listade, säger Kristina Renkvist.
Startar en chatt med patienten
Patienten får först svara på frågor om sina besvär i ett automatiskt formulär. Därefter är det någon på hälsocentralen som tar hand om ärendet och startar en chatt. På helger är ”Min vård Norrbotten” bemannad mellan klockan 10 och 14 av personal på 1177.
När chatten har startats får patienten ett sms.
– Det kan börja med ”Hej, jag heter Kristina, jag är sjuksköterska, vad kan jag hjälpa dig med?”, berättar hon.
Nu kan patienten gå in i chatten och börja ställa frågor.
– Det är mycket du kan hantera via chatten och de allra flesta ärendena går ganska snabbt.
Ibland behöver de gå vidare med ett läkarbesök och då kan sjuksköterskan ordna ett besök via en videolänk, fortfarande inne i appen.
– Det kan också vara så att du har funderingar kring ditt barns eksem eller utslag och vad du ska göra åt det och då kan det vara en BVC-sköterska som startar videon och får se utslagen och ge råd utifrån det, vilket ju är fantastiskt bra för då slipper de ta sig till hälsocentralen.
Man kan även komplettera chatten med sms och mms vid behov.
All personal involverad
På hälsocentralen är all vårdpersonal involverad i arbetet med appen och kan gå in och plocka ärenden i sin kategori.
– Säg att du har 15 ärenden på morgonen och så står det ”axel” på ett av dem, då är det en fysioterapeut som går in och tittar på det. Står det ”graviditetsillamående” går en barnmorska in och är det sedvanlig sjukvårdsrådgivning så tar en sjuksköterska hand om det.
Hälsocentralen har också ett psykosocialt team som svarar i chattarna när det är någon som har funderaringar kring psykisk ohälsa.
På så sätt nyttja de all kompetens optimalt och slipper flera mellanled.
Allt fler använder den digitala tjänsten
Medarbetarna hittar ärendena genom att logga in på en speciell sida och varje yrkesgrupp har ett schema för vilka dagar de ska sköta bevakningen av sidan.
Än så länge är det så pass få ärenden att hon inte har sett något behov av att avsätta någon särskild tid för det, utan det hinns med mellan andra arbetsuppgifter. Men skulle det bli ännu fler besök kommer hon att se till att det sker.
Däremot har hon dragit ner lite på resurserna för telefonmottagningen och lagt över dem till att ta hand om de digitala besöken. Samtidigt räknar hon med att telefonsamtalen minskar i takt med att fler utnyttjar den digitala tjänsten.
Ser du någon risk att vården blir ojämlik i och med att inte alla har en smart telefon eller kan hantera tekniken?
– Nej, vi har fortfarande god tillgänglighet i telefon, så vill du hellre ringa kan du göra det.
Men för de som är vana att använda sin telefon till allt möjligt kan det vara en stor fördel med appen.
– Du kan ju till exempel skicka ditt meddelande på kvällen när du har gott om tid och få svar i chatten nästa dag, i stället för att vänta på att bli uppringd på dagen när du är på jobbet när du kanske är upptagen med annat.
Patientsäkerheten garanteras av man får identifiera sig med bank-id och eftersom systemet gör en första bedömning och patienten triageras efter sina vårdbehov, så är det den som snabbast behöver vård som först får vård.
Upplever du att det blir merarbete för dina medarbetare?
– Nej, det blir inte merarbete. Tvärtom, det blir väldigt strukturerat och effektivt i och med att patienterna fyller i ett frågeformulär, så att flera frågor redan är avklarade före kontakten med vårdgivaren, och dessutom slussas de till rätt person på en gång.
Videobesök hos läkare
Kontakten kan också gå motsatt väg, det vill säga att exempelvis en läkare eller sjuksköterska hör av sig till patienten via ”Min vård Norrbotten”. Det kan handla om att ge ett provsvar, en ny tid eller ställa en fråga. Även då får patienten en avisering via sms så att ingenting ska missas.
Ytterligare en bra funktion är möjligheten att få sin sjukskrivning förlängd genom ett videobesök hos läkare.
– Det är väldigt bra och uppskattat. Överlag är patienterna väldigt nöjda.
Text och foto: Frilansjournalist Ulrika Vallgårda/Yours