Var så god och skölj - fluortanten är tillbaka!
En minut. 10 milliliter. Tre gånger på en vecka. Nu får sjätteklassare i östra Norrbotten fluorskölja igen. Följ med tandhygienisten Kristina Winsa till en friskola utanför Övertorneå.
Kristina Winsa bor i Överkalix och dagens skolbesök innebär en tur på tio mil. I området hon jobbar i ingår Haparanda, Övertorneå, Överkalix och Kalix.
En handskada gjorde att tandhygienisten Kristina Winsa inte längre kunde ta emot patienter. Nu jobbar hon istället med förebyggande tandhälsa i östra Norrbotten.
– När händerna satte stopp pratades det om omplacering, men en klok chef frågade om jag ville sköta vårt utåtriktade arbete och jag sa ja. Jag har jobbat nästan 40 år inom Folktandvården och att träffa barnen är väldigt roligt, säger Kristina Winsa.
1964 anslås 80 000 kronor till bland annat fluorsköljning i skolorna, som då kommit igång på allvar.
I det förebyggande arbetet träffar Kristina Winsa och hennes kollegor i länet skolbarn i förskoleklass och årskurs sex. Först ut idag är förskoleklass, vilket innebär fyra elever. Kristina Winsa berättar om hur de ska ta hand om sina tänder och vad som gör tänderna glada och ledsna. Barnen har hunnit tappa flera mjölktänder och vet att det är viktigt med tandborstning. Ett av barnen har ett hål i tand, men det ska lagas redan dagen efter.
Dahlia i förskoleklass har hunnit tappa flera tänder. Kristina visar hur man borstar överallt i munnen.
Eleverna i årskurs sex får mer fakta, till exempel att vi inte kan småäta hela tiden, för då hinner saliven i munnen inte laga de små frätskador som uppstår när vi äter. Läsk och energidrycker är också något som Kristina Winsa pratar om. Trots att det finns åldersgräns på 15 år har många yngre testat dem.
– Just läsk och energidryck är det som gör mest skada på tänderna. Energidryck marknadsförs ofta som något bra när man idrottar, drick så orkar du mer. Jag blir faktiskt riktigt irriterad på gym och sportanläggningar som säljer energidryck.
Ett vanligt motargument från eleverna och andra läskälskare är att man väljer sockerfria drycker som Coca-Cola Zero. Då är det väl lugnt, eller hur?
– Nej, för tändernas del är det tyvärr ingen större skillnad. De här dryckerna är så sura att de fräter på tänderna ändå.
Fluortanten som många minns henne. Med stoppuret i handen tar tandsköterskan Gunhild Edspång tid på fluorsköljande barn i Luleå. Att man började med fluorsköljning medförde en dramatisk minskning av kariesangrepp i barnamunnarna.
Besöket i årskurs sex handlar också en hel del om tobak. Både snus, vanliga cigaretter och vape/e-cigarett står på programmet. Kristina Winsa uppmanar dem att gå med i Tobaksfri duo, en utmaning där man tillsammans med en vuxen lovar att man ska hålla sig tobaksfri högstadiet ut. De som lyckas är med i en utlottning en gång/år där det största priset är en resa till Stockholm.
– Men det finns mindre priser också. Jag har sett att flera från min hemkommun Överkalix har vunnit genom åren.
Fluoriden som används går att köpa i mindre förpackning, utan att recept behövs.
I sin väska har Kristina Winsa med en bricka, fluorid och små glas. Vuxna som har fluorsköljt minns kanske att det gjordes regelbundet, en gång i veckan eller en gång i månaden. Nu sköljer sexorna på Hietaniemi friskola för första gången med Kristina. Tillsammans med sin lärare sköljer de två gånger till samma vecka. I slutet av terminen kommer processen att upprepas med tre sköljningar på en vecka.
Att fluorsköljningen sker just i östra Norrbotten beror på att Folktandvården sett att det finns ett behov av att stärka tandhälsan där.
Siffror för förra året visar att samtliga treåringar i Överkalix och Övertorneå var utan karies vid sin kontroll. Mindre än hälften av alla tolvåringar i Överkalix är utan karies. I Övertorneå är fortfarande fyra av fem kariesfria. Men sedan händer något – för bland 19-åringar på båda orterna har ungefär två tredjedelar karies. Generellt är tandhälsan bland unga bättre i länets södra delar.
– Det bästa är ju verkligen om man kan undvika att få hål. Ungas kost har förändrats samtidigt som Folktandvårdens resurser har minskat. Då känns det utåtriktade arbetet ännu viktigare för att få ut information om munhälsa och förebygga karies.
Skulle ni vilja jobba som tandläkare när ni blir stora, frågar Kristina. Einar i förskoleklass vill hellre bli militär.
Ja fluorsköljning förresten, hur är det med det? Är det fluor man sköljer med?
– Nej, egentligen är det fluorid. Fluor är grundämnet och av det görs fluorid. Vi har alltid sköljt med fluorid, men det är enklare att bara säga fluor.
Alexander, Nelly och Anton i årskurs sex fluorsköljer för första gången i skolan.
Sköljningen är frivillig och hittills har ingen elev tackat nej. Vad eleverna tycker om sköljningen varierar från klass till klass. Ibland blir det lite fniss och trams, men idag går det bra och de fem elever som finns på plats sköljer hela minuten.
– Det smakade faktiskt mest som vatten, men med lite fluor, konstaterar Nelly på vägen ut genom klassrummet.
Text och foto: Emma Bergström Wuolo
Äldre foton: Bert Pålsson