Carina – en av vinnarna i Folktandvården Awards

Folktandvården Awards delas ut till medarbetare och arbetsplatser som driver utvecklingen framåt. ”Jag känner mig hedrad, glad och mycket stolt”, säger tandsköterskan Carina Lindqvist, mottagare av utmärkelsen Årets eldsjäl 2023.

Carina Lindqvist tittar in i kameran med diplomet i handen.
Årets eldsjäl 2023 är Carina Lindqvist, tandsköterska vid Tandvårdens kompetenscentrum.

Den årliga utmärkelsen Folktandvården Awards introducerades 2020. Då utökades det tidigare instiftade Patientsäkerhetspriset med tre kategorier: Årets eldsjäl, Årets värderingsbärare och Årets arbetsplats.

På det senaste ledningsgruppsmötet var det dags igen för tandvårdschefen Maria Pettersson att ringa upp de berörda och tillkännage juryns val.

För Carina Lindqvist kom beskedet som en verklig överraskning. Hon är tandsköterska på Tandvårdens kompetenscentrum i Luleå och arbetar inom vuxenspecialiteter, paradontologi.

– Jag anade ingenting. Det känns jätteroligt, både att ha blivit nominerad och att sedan få utmärkelsen, säger hon och låter rörd.

Nya stjärnor

Av motiveringen framgår att Carina Lindqvist visar stor yrkesstolthet och yrkesskicklighet i sitt dagliga arbete vid kliniken. Dessutom att hon ”överför sina kunskaper med ett glatt humör och tar väl hand om nya medarbetare, för att få dem att känna sig trygga i sin roll”.

– För mig är det viktigt att ta emot våra nya stjärnor, som jag kallar dem. Ge dem tid, svara på frågor och hjälpa den som vill ha hjälp. Utmärkelsen betyder jättemycket för mig – det känns bra att bli uppmärksammad för det man gör, säger hon.

Årets värderingsbärare 2023 är tandläkare Rolf Hinnersson, Folktandvården Piteå.

Värdig vinnare

Till Årets värderingsbärare 2023 utses Rolf Hinnersson, erfaren tandläkare vid tandkliniken i Piteå. Ur motivering: ”Rolf är en väldigt bra arbetskamrat. Han är mycket kunnig och hjälpsam och har alltid ett fint bemötande gentemot patienter och kollegor. Rolf är omtyckt av alla!”.

Vidare konstateras att Rolf Hinnersson alltid vill det bästa för Folktandvården och att han, trots möjligheten att arbeta hos andra arbetsgivare, valt att stanna i organisationen. Helt enkelt en värdig vinnare av utmärkelsen Årets värderingsbärare.

Narkostandvård i Kalix

Årets arbetsplats 2023 är Folktandvården Kalix, där de anställda arbetar strukturerat och målmedvetet tillsammans för att nå uppsatta mål.

Folktandvården Kalix utses till Årets arbetsplats 2023.

Ur motiveringen: ”Medarbetare och ledning utvecklar ständigt arbetssätten för att förbättra tillgängligheten utifrån patienternas behov. Kliniken hanterar även på ett utmärkt sätt det nya uppdraget att bedriva narkostandvård på orten, tillsammans med övriga berörda”.

Luleåkliniker tar priset

Patientsäkerhetspriset 2023 går till Basenhet Luleå, vars tre kliniker arbetar aktivt med att rapportera och hantera avvikelser. Detta på ett sätt som bidrar till att förbättra patientsäkerheten i alla led. Vidare ur motiveringen: ”Alla tre kliniker visar även god följsamhet till BHK och använder Gröna korset som ett stöd i förbättringsarbetet”.

Patientsäkerhetspriset 2023 går till Basenhet Luleå, vars tre kliniker hanterar avvikelser på ett föredömligt sätt. Från vänster Anna Sundberg, enhetschef Porsudden, Ursula Skanefors, enhetschef Örnäset, Matilda Riström, teamledare TVC, Elin Lundgren, verksamhetschef Basenhet Luleå, och Anette Värnberg, enhetschef TVC.

Viktiga värden

För Maria Petterson är det alltid en glädjens dag när det är dags att meddela vinnarna i de fyra kategorierna.

– Konceptet med en årlig utdelning av Folktandvården Awards är en viktig del i vårt värdegrunds- och varumärkesarbete. Det känns fint att kunna uppmärksamma några av våra medarbetare och kliniker i Folktandvården lite extra, säger hon.

Maria Pettersson lyfter samtidigt fram att samtliga anställda egentligen borde få pris.

– Alla folktandvårdare gör ett fantastiskt arbete för att stötta norrbottningarna till en god munhälsa!

Text och foto av Carina: Ulrika Englund
Övriga foton: Privat

Fotnot: BHK är en förkortning för Basala hygienrutiner och klädregler.