Från sjukvårdsbiträde till biträdande divisionschef
Sommaren 1977 klev hon in på Centrallasarettet i Boden för att jobba som sjukvårdsbiträde. Efter 48 år på Region Norrbotten lämnar Gunilla Nordlander Regionhuset och posten som biträdande divisionschef. "Jag har aldrig velat ha någon annan arbetsgivare", säger den blivande pensionären Gunilla Nordlander.
Det var efter en PRAO-period på högstadiet som Gunilla fick upp ögonen för sjukvården. Hon gick vårdutbildning på gymnasiet och första jobbet som undersköterska var på förlossningen och BB i hemstaden Boden.
Att hon skulle sluta sin karriär som en av de högsta cheferna i regionen föreställde hon sig inte.
– Nej, verkligen inte. Jag tycker att det är slumpen som har gjort att jag hamnat där jag hamnat. Jag hade knappt tanken på att bli sjuksköterska 1977, berättar Gunilla Nordlander, biträdande divisionschef för Länssjukvård 2.
Utbildade sig till sjuksköterska
En jämnårig sjuksköterska väckte intresset genom att bland annat lära ut hur man sätter nål på patienterna. Det var Iris Mukkavaara som senare också vandrade chefsvägen.
I början av 80-talet påbörjade Gunilla studierna till sjuksköterska och specialiserade sig senare inom intensivvård och anestesi. Efter 26 års kliniskt arbete klev hon på som ledare för första gången: enhetschef på intensivvårdsavdelningen, Sunderby sjukhus. Året var 2004.
Gunilla Nordlander började sin yrkeskarriär i Boden, där hon arbetade fram till Sunderby sjukhus öppnade.
Via tjänsten som biträdande vårdchef blev hon verksamhetschef för ögonsjukvården som sedan slogs ihop med Öron-näsa-hals och käkkirurgin. Efter sammanlagt tolv år där tänkte Gunilla 2023 gå i pension, men så kom tjänsten ut som biträdande divisionschef på Länssjukvård 2. Hon provade att söka och fick jobbet.
Det finns en sorg i kärnverksamheten att personer som är skickliga sjuksköterskor lämnar yrket för administrativa jobb. Vad tänker du kring det?
– Det blir ofta så att de som är duktiga kliniker blir chefer. Bra eller dåligt vet jag inte. Det är inte säkert att man blir en framgångsrik chef för att man är bra kliniskt, vilken yrkeskategori det än är, säger hon.
Snäll men inte mesig
En speciell bok har följt Gunilla sedan första gången hon blev chef; ”Konsten att vara snäll” av Stefan Einhorn. Många likställer att vara snäll med att vara mesig. Det håller inte Gunilla Nordlander med om.
– Jag tycker verkligen att man ska var snäll i sitt ledarskap och man ska försöka se alla medarbetare. Sedan behöver man också vara modig och saklig. Jag brukar säga till mina barn ”kom ihåg att hålla dig till regler och rutiner och sanningen för livet hinner i kapp en. Det är bättre att hålla det schysst”. Det är säkert många gånger som mina medarbetare tycker att jag varit petig med att hålla mig till reglerna, medger Gunilla Nordlander.
Våga prova vara chef! Det uppmanar Gunilla Nordlander som själv jobbade kliniskt i 26 år. De senaste 21 åren har hon varit chef, varav de sista två åren i Regionhuset i Luleå.
Att sätta sig på höga hästar har inte varit något för Gunilla. Hon betraktar sig som en arbetskamrat till dem hon jobbar med. Inte heller har man sett henne i plisserad kjol och knytblus. Randiga favorittröjor burna till blåjeans är favoritklädseln.
Från biträde till biträdande divisionschef
Karriärutvecklingen har varit framgångsrik.
– Det är som helt otroligt! Men det som är bra med Region Norrbotten är att du har så många vägar att gå. Är du sjuksköterska eller undersköterska kan du välja bland flera specialiteter. Eller så kan du som jag hamna på chefsspåret. Det finns oerhört många karriärvägar att välja.
Har du någonsin övervägt att jobba åt en annan arbetsgivare?
– Nej aldrig! Jag har trivts så bra. Det var en period i slutet av 90-talet då flera kollegor sa upp sig och gick till privata vårdgivare som hyrsköterskor. På operation i Sunderbyn kom det varje måndag nio nya inhyrda sjuksköterskor som vi skulle lära upp och vi var inte många ordinarie kvar. Men för mig har det aldrig varit aktuellt. Jag är för hemmakär tror jag! Även om jag älskar att resa på min fritid så tycker jag för mycket att vara hemma med mina barn och numera även barnbarn.
Gunilla har alltid tyckt att regionen varit en bra arbetsgivare.
– Det som jag har bidragit med som biträdande divisionchef är att jag har en gedigen sjukvårdskunskap från många olika verksamheter och i olika steg av chefskap, säger hon.
Vad vill du ge för råd till den som överväger att bli en ledare?
– Våga prova! Det är jätteroligt när man törs. Att man ska vara modig och ärlig tror jag är det viktigaste och att känna tillit till andra.
"Hej då regionen", säger Gunilla Nordlander. Hon har redan innan hon slutat fått åtta jobberbjudanden som sjuksköterska så det blir kanske en comeback som pensionär.
Vad hade du gjort istället om du inte hade jobbat 48 år på Region Norrbotten?
– Jag brukar skoja och säga att i mitt nästa liv ska jag bli inredningsarkitekt. Jag älskar att snickra och att sticka. Något kreativt hade jag nog ägnat mig åt.
Den 19 mars är Gunilla Nordlanders sista arbetsdag. Dagen efter reser hon till Thailand i tre veckor på semester. I pension går hon 1 maj.
Hur känns det?
– Hela mitt yrkesliv har jag jobbat heltid. Jag inser att jag behöver ha något meningsfullt att fylla fritiden med. Jag funderar starkt på att engagera mig i kvinnojouren. Det skulle vara mycket intressant och förhoppningsvis skulle jag kunna hjälpa andra.
Region Norrbotten välkomnar pensionerade sjuksköterskor att jobba. Är det något för dig?
– Jag har redan åtta jobberbjudanden från regionen, säger Gunilla och skrattar. Jag behöver rosta av mig lite för att jobba som sjuksköterska igen, men det är fullt möjligt.
Gunilla Nordlander fyller snart 65 år och ser fram emot livet som pensionär.
Att jobba för att patienterna ska ha det bra har varit drivkraften genom Gunillas långa yrkesliv.
– Jag har utvecklats som människa. Det värsta jag vet är att prata inför en stor grupp. Det måste man ofta göra som chef, men jag har hittat strategier för att klara det. På det hela taget har jag blivit modigare.
Nu går Gunilla Nordlander ut genom dörren på Regionhuset i Luleå för sista gången. Det fria livet som pensionär väntar.
Text och foto: Eva Marie Svensson
Fotnot: Marina Edberg, biträdande verksamhetschef på ortopeden, tar över rollen som biträdande divisionchef på Länssjukvård 2 senare under våren.
Vill du veta mer om Gunilla? Lyssna på podden från Insyn.