Region Norrbotten en av tio finalister till Svenska jämställdhetspriset

Region Norrbotten har som enda region utsetts till en av tio semifinalister till Svenska jämställdhetspriset 2023, som delas ut på Forum jämställdhet, Sveriges största jämställdhetskonferens.

Svenska jämställdhetspriset
Svenska Jämställdhetspriset delas varje år ut av Sveriges kvinnoorganisationer till en aktör som aktivt bidragit till ett mer jämställt samhälle.

I år har 30 nomineringar kommit in och Region Norrbotten är en av de tio semifinalisterna.

För Region Norrbotten är motiveringen att vi "sedan lång tid och på ett strategiskt och hållbart sätt jämställdhetsintegrerat organisationens styrning och verksamhet. Vid alla politiska beslut ställs krav på att motivera hur besluten påverkar kvinnor respektive män. Det genomgående jämställdhetsarbetet bidrar till en levande region."

Modellregioner

Det kan också nämnas att regionen är involverad i Sveriges Kommuner och Regioners (SKR:s) koncept med modellregioner för jämställdhetsintegrering och att en styrgrupp för jämställdhetsintegrering finns med representanter för både verksamhet och politik.

Bland de övriga semifinalisterna återfinns även två banker, två kommuner, ett IT-företag och två fastighetsägare.

Vem som får utmärkelsen presenteras i februari nästa år då Forum jämställdhet arrangeras av Sveriges kvinnoorganisationer i Malmö. Pristutdelare är Jämställdhetsmyndighetens generaldirektör Lena Ag. Förra årets pristagare var Arbetsförmedlingen.

Läs mer på Forum Jämställdhets hemsida.